Αναζήτηση φωτογραφιών

Λέξη(λέξεις) Αναζήτησης Φωτογραφιών:

Κατηγορία:

 

Το δημοφιλέστερο Ραδιόφωνο

Live Greek Radio
Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την σελίδα μας επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Αναζήτηση στην Playlist

Τίτλος Τραγουδιού:

Καλλιτέχνης (επώνυμο):

Αλμπουμ:

Είδος:

 

Ναύπλιο... Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Προστέθηκε: 2.4.2019 | Κατηγορία: Τέχνη & Πολιτισμός | Προβολές: 3562.
Η Ναυπλία, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, οφείλει το όνομα της στον Ναύπλιο, τον γιο του Ποσειδώνα και της κόρης του Δαναού Αμυμώνης, ο οποίος ήταν γνωστός για τις ναυτικές του ικανότητες και για αυτό η πόλη από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα έχει έντονο το ναυτικό στοιχείο.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι κυριότεροι σταθμοί της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ιστορίας του Ναυπλίου.

Μυκηναϊκή εποχή
Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, η πόλη υπήρξε ισχυρό ναυτικό κράτος με τείχος στο βράχο της Ακροναυπλίας.

Η καταστροφή από τους Αργείους
Τον 7ο π.Χ. αιώνα το Ναύπλιο συμμαχεί με την Σπάρτη εναντίον της ανερχόμενης πόλης του Άργους. Οι Αργείοι για να τους τιμωρήσουν καταστρέφουν ολοκληρωτικά την πόλη και όσοι κάτοικοι κατάφεραν να σωθούν βρήκαν καταφύγιο στην Μεθώνη Μεσσηνίας, ενώ η πόλη γίνεται ναύσταθμος των Αργείων.

Βυζαντινή εποχή
Το εν λόγω διάστημα κάτοικοι, κυρίως από την κεντρική Πελοπόννησο, εγκαταστάθηκαν στην οχυρωμένη χερσόνησο ζητώντας καταφύγιο από τις βαρβαρικές επιδρομές. Τότε, δημιουργείται η καινούργια πόλη του Ναυπλίου. Το Ναύπλιο εμφανίζεται σαν ηγεμονία από τον Μεσαίωνα, στη διάρκεια του οποίου γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων. Οι πρώτοι έχτισαν τα νεότερα τείχη της Ακροναυπλίας, ενώ στους δυτικούς οφείλεται η ολοκλήρωση των έργων και η προσθήκη των κάστρων στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι.

Βενετοκρατία vs Τουρκοκρατία
Με εναλλαγές στους «ηγεμόνες» του ήταν το Ναύπλιο… Έτσι, ενώ το 1388 το Ναύπλιο κατελήφθη από τους Βενετούς, το 1540 ήρθε στα χέρια των Τούρκων, ενώ το 1686 ξανά από τους Βενετούς και το 1715 το κατέλαβαν ξανά οι Τούρκοι μέχρι το 1822.

Tη νύχτα της 29ης προς 30ης Nοεμβρίου του 1822, ύστερα από πολύμηνη πολιορκία, το Παλαμήδι έπεσε στα χέρια των Eλλήνων με αιφνιδιασμό, υπό την αρχηγία του Στάικου Σταϊκόπουλου. Έκτοτε η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό ενώ κατακλύστηκε από πρόσφυγες από περιοχές που τελούσαν ακόμη υπό τουρκικό ζυγό.

Το Ναύπλιο πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους
Το 1823 ορίζεται ως η επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης. Το 1827, μετά από απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, γίνεται έδρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Καποδίστρια, και πρωτεύουσα της Ελλάδος. Στο Ναύπλιο αποβιβάστηκε το 1834 κι ο πρώτος βασιλιάς της χώρας, ο Όθωνας, που το διατήρησε για πρωτεύουσα μέχρι το 1834, οπότε και πρωτεύουσα του Κράτους έγινε η Αθήνα.

Οι μαύρες στιγμές της Ιστορίας του Ναυπλίου
Η πόλη δεν είχε μόνο ένδοξες μέρες αλλά και κάποιες που «μαύρες» στιγμές όπως είναι οι δίκες του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα καθώς κι η φυλάκιση του γέρου του Μοριά στο Παλαμήδι το 1834. Ακόμα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τα Ναυπλιακά
Tο Nαύπλιο βρέθηκε για τελευταία φορά στο επίκεντρο των γεγονότων, με τη Nαυπλιακή Eπανάσταση κατά του Όθωνα, που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1862. Σήμερα, πάντως, υπάρχει άγαλμα του Όθωνα σε κεντρική πλατεία της πόλης.

Η παρακμή και το σήμερα
Μετά το 1862 μπορεί να ξεκίνησε μια περίοδο παρακμής για την πόλη του Ναυπλίου αλλά η ιστορία της περιοχής που αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, των εκκλησιών, των διαφόρων κτισμάτων που έχουν διασωθεί, αλλά κυρίως στα κάστρα, καθώς και η μοναδική της θέση έχουν κάνει το Ναύπλιο μια από τις πιο αγαπημένες πόλεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.


της δημοσιογράφου
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΟΥΡΝΗ

Τελευταίες Φωτογραφίες

Αναζήτηση φωτογραφιών

Λέξη(λέξεις) Αναζήτησης Φωτογραφιών:

Κατηγορία:

 

Το δημοφιλέστερο Ραδιόφωνο

Live Greek Radio
Αν είσαστε καλλιτέχνης ή μουσικό συγκρότημα και θέλετε να προβληθείτε μέσα από την σελίδα μας επικοινωνήστε μαζί μας αποστέλλοντας το υλικό της δουλειάς σας.

Αναζήτηση στην Playlist

Τίτλος Τραγουδιού:

Καλλιτέχνης (επώνυμο):

Αλμπουμ:

Είδος:

 

Η ιστοσελίδα ειναι αφιερωμένη στην μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου. The website is dedicated to my father and my mother's memory.